32. kolokvium ISTS (Jan Hubička: Počátky barevné fotografie a její digitální rekonstrukce)

32. kolokvium ISTS (INTERDISCIPLINÁRNÍ SEMINÁŘ TOPOLOGICKÝCH STUDIÍ POETIKY UMĚNÍ, KRAJINY A ARCHITEKTURY PŘI FAKULTĚ UMĚNÍ A ARCHITEKTURY TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI A PŘI MATEMATICKO-FYZIKÁLNÍ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE) se uskuteční v úterý 4. června 2024 od 10 hodin v Malé aule Matematicko-fyzikální fakulty UK, Malostranské nám. 25, 1. patro.

Na programu je přednáška doc. RNDr. Jana Hubičky PhD. (MFF UK) Počátky barevné fotografie a její digitální rekonstrukce.

Barevná fotografie byla vynalezena v druhé polovině devatenáctého století. Až do nástupu Kodakchromu v roce 1935 převládl aditivní systém skládání barev. Barevné fotografie se zaznamenávaly do panchromatické černobílé emulze za použití filtrů primárních barev (červené, zelené, modré). Barviva použitá pro výrobu filtrů jsou sice dnes vybledlá, ale je možné digitálně restaurovat původní barvy na základě snímání v infračerveném spektru. Aby rekonstrukce byly věrné, je potřeba porozumět původním procesům na základě dobových publikací a měření. Prodiskutujeme jak technické aspekty, tak i některé sbírky barevných fotografií ve světě (sbírku Americké Kolonie v Knihovně kongresu, Franta Hurleye ve Státní knihovně Nového Jižního Walesu, Oscara Jordana v Prezidentské knihovně Franklina D. Roosevelta, Yvettu Borup Andrewsovou v Národním muzeu přírodní historie, ranou barvu v National Geographic Society a další).